Project

Gerealiseerde projecten

Nieuwe stelling Binnenmolen Rhenen

De stelling van De Binnenmolen verkeerde in slechte staat. De dekplanken van de stelling, maar ook een groot deel van de constructieve onderdelen – met name de liggers en de stellingschoren – waren aangetast door bruinrotzwam. In de voorgaande jaren is veel onderhoud aan de stelling uitgevoerd en zijn de slechte planken steeds vervangen. Maar toen (in 2018) bleek dat de zwam alom aanwezig was, ook in constructieve onderdelen, was dat het teken dat de stelling zijn langste tijd had gehad.

De veiligheid van de Binnenmolen, de molenaar en de bezoekers van de molen, kon niet meer gegarandeerd worden. Bij dit type molen is een stelling van groot belang, want daar worden de molenroeden en het kruiwerk aan verankerd, met een zwakke en onbetrouwbare stelling was de molen niet meer stormveilig. De renovatie was daarom niet alleen zeer nodig, maar vooral ook noodzakelijk.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden is de oude stelling op een ambachtelijke manier vervangen. En op de stellingliggers na (deze zijn van het duurzame azobé hout vervaardigd), is al het gebruikte hout afkomstig uit het bos van Stichting Utrechts Landschap. In de omgeving van Bilthoven hebben de Douglas bomen gegroeid waarna ze in de eigen timmerwerkplaats in Zeist tot planken zijn verzaagd. Na impregnatie zijn de planken uiteindelijk in de molen verwerkt. En dit alles door lokale bedrijven en vakmensen. We hebben geprobeerd het werk op een zo duurzaam mogelijke manier uit te voeren.

Naast de stelling van de Binnenmolen heeft de aannemer ook opdracht gekregen om een deel van de molenkap (het zogeheten wolfsdak) te vervangen. De houten delen van het dak waren door schimmels aangetast en op meerdere plaatsen niet meer waterdicht. Dat is nu weer voor een lange tijd geen probleem meer.

Tot slot:

  • Bij het werk zijn kwalitatief goede materialen gebruikt en op de juiste manier toegepast.
  • De renovatie van de stelling en de molenkap is volgens plan verlopen en binnen het geplande budget uitgevoerd.
  • Het werk is uitgevoerd door ambachtelijke timmerman/molenmaker Henk Bosman.
  • Dit voorjaar zullen er onderhoudswerkzaamheden aan de tuigage van de molen plaatsvinden en de molen zal geschilderd worden, daarna is het weer een object om trots op te zijn.

Als de corona-maatregelen ingetrokken zijn zullen wij een feestelijk moment plannen voor de ‘vernieuwde’ Binnenmolen in Rhenen.